+90 533 923 09 63

Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarlığı

Kaunos

Kaunos Antik Kenti , antik dönemde Karya sınırları içersinde günümüzde ise Muğla ilinin, Köyceğiz ilçesi içersinde yer almaktadır. Aynı zamanda Dalyan’ a çok yakın olduğu için , Dalyan ‘da gezilecek ve görülecek yerler arasında da yerini almaktadır. Kent, Kalbis akarsuyunun yani Dalyan Çayı’nın etrafından geçtiği dağlık tepenin yamacında kurulmuştur. Döneminde ticari açıdan çok önemli bir liman kenti olan şehir, denizin alüvyonla dolması sonucu oluşan Dalyan Deltası nedeniyle bugün deniz kıyısından uzaklaşmıştır.

Tarihi

MÖ 6.yy’a dayanan bu şehir, mitosa göre Miletos’un ikiz çocuklarından biri olan Kaunos tarafından Likya-Karya sınırları içerisine kurulmuştur. Dalyan’dan da görülebilen ve kökeni Urartulara dayanan kaya mezarları ise  MÖ 4. yy’da yapılmış, daha sonraları Roma Dönemi’nde de kullanılmıştır. Kaya mezarları içinde ölülerin üzerine yatırıldığı üç taş yatak bulunmaktadır. Cephede ise iki İon sütunu, sütunların üzerinde friz ve alınlık görülmektedir. Alınlıkların birinde şehirin ismi ile akla gelen aslan kabartmaları vardır.

Kaunos Şehrinde Aslan Figürü

aslan figürü

Küçük Kale’nin Kuzaybatısı ile antik liman arasındaki bölgede bulunan aslan heykeli , Kaunos şehri için ayrı bir bakış açısı daha kazandırmıştır. Kutsal bir bina içerisinde bulunan Kaunos Aslan Heykeli bulunduğu konumdaki kadın heykelleri ve sütunlar ile beraber yapılan analiz sonucunda bizim için de anlam kazanmıştır. Kötülüklere karşı koruyucu bir özelliği sembol eden aslan, aslında 2 bin yıl önceki Kaunos’u temsil etmektedir. Aslan’ın sağ pençesi altında bulunan ve ölmek üzere olan öküz kafası ise, Kaunos’un medeniyetine karşı, düşman medeniyetleri temsil etmektedir. Ve ne yazık ki bir çok eser gibi bu heykel de British Museum ‘da sergilenmektedir. sikke Arkeolojik ve kültürel açıdan çok zengin olan Kaunos liman şehri , ticarette ön planda olması ile beraber kendi sikkesini de kullanmaktaydı. Bulunduğu coğrafyayı , iklimi çok iyi anlayıp yapılarını da bir o kadar iyi inşa eden Kaunos Antik Kenti’nin kuruluşuna dönecek ve mitosun devamını inceleyecek olursak kısa bir hikaye anlatmamız gerekir:

 Hem şair hem de Romalı tarihçi Ovidius’un mitosuna göre Kaunos ve Byblis efsanesi şöyledir : Kral Miletos’un ikiz çocuklarından kadın olan Byblis , erkek olan Kaunos’a âşık olur ve duygularını ifade eden bir mektup yazar. Kaunos ise bu mektubu okuduktan sonra kız kardeşine öfke ve tiksinti hisseder. Kral bunu kabul edemeyip oğlu Kaunos’u sürgün ettiğindeyse, Kaunos kendini sevenlerle birlikte babasının ülkesini terk eder ve Kaunos kentini kurar. Byblis, kardeşine olan aşkının hasretine ve gördüğü hakaretlere dayanamaz. Göz pınarları kuruyuncaya kadar ağlar ve ardından  bir kayanın tepesinden atlayarak intihar eder fakat Nympheler (su perileri) Byblis’e acır ve onu pınara dönüştürür. Bu mitosa göre Dalyan’da labirenti andıran kanallar, Byblis’in gözyaşları ile oluşmuştur. Kaunos'un kuruluşu ise işte böyle hüzünlüdür.

Kendine has bir efsanesi ve Likya tarihinin kıymetli bir antik kenti olan Kaunos’un; Kaya Mezarları, Surları, Kaleleri, Antik Tiyatrosu hem kara yolu ile hem de deniz yolu ile gezebileceğiniz bir lokasyona sahip. Daha güzeli ise Dalyan’da yapabileceğiniz Microlight uçuşu ile bu efsaneye ev sahipliği yapan Kaunos Antik Kenti’ni ve Dalyan Kanallarını rahatlıkla seyredebilirsiniz.

Bugün Flyspot ile başlayın!

“FlySpot ile seyahat etmenin kolaylığını keşfedin! Sizin için sadece bir tıklama uzaklığındayız ve tatiliniz boyunca size yardımcı olmak için buradayız. Aşağıdaki bağlantıyı kullanarak bize istediğiniz herhangi bir soruyu sormaktan çekinmeyin. Sorunsuz yolculuğunuz bir mesaj uzağınızda!”

Şimdi başla